الرئيسية / مواضيع / الواقع الثقافي بين الأمس والحاضر

الواقع الثقافي بين الأمس والحاضر

%d8%a7%d9%84%d9%81%d9%83%d8%b1-800x400كل انسان مثقف معتدل قد يعاني محاربة قاسية في cheap nfl jerseys المجتمعات العربية الإسلامية لذلك دائما ما نرى المثقفين يمكثون بين اربعة جدران بعدما اصابهم جزع شديد بسبب ابناء جلدتهم القابعين في آبار الرجعية الظلامية المؤدية الى شيوع ثقافة الجمود والركود المسماة بثقافة الجهل!! حيث cheap oakley sunglasses ان ثقافة الجهل وتفشيها في المجتمعات العربية هي أخطر ما يمكن الانتباه له كون كل ما حصل ويحصل هو نتاج الجهل المرتكز على fake ray ban sunglasses عدة عوامل اهمها اللامبالاة وعدم الاكتراث من جهة، ومن جهة اخرى التعصب Fake Oakleys والتشدد على امر خاطئ يؤدي الى تهلكه الحرث والنسل مما يؤدي الى فقدان الثقة بالمحيط الديني والسياسي وشيوع الاعياء الحاد في الظاهرة الاصلاحية التقدمية.

 ولهذا فقد ظهرت في زمننا الحالي نبرة حادة لسحب الامة بأكملها الى الوراء البعيد وحجب الفكر العربي عن التفكير بمحاربته باسم الدين، أنهم الجهلة الذين يدعون المعرفة بعلوم الدين، الثقافة التي خرجت من كهوف الرجعية ضاربين عرض الحائط بالواقع الذي يجبرنا على مواكبة دولاب الحياة السائر بسرعة رهيبة نحو التعلم والمعرفة والبحث العلمي.

 هؤلاء الحفن البائسة مصرون على دفن أحلامنا ومستقبلنا في ركام تعصبهم الرذيل ورفع شعارات لها علاقة بالخالق كأنهم الوكلاء عنه في الأرض لكن المحزن المبكي هناك من أغلق عينيه وفكره في مجاراتهم مما أعطاهم الأرضية التي تساعدهم على نشر ثقافة الجهل والتخلف.

 ولذلك فأن عملية المعرفة هي عملية تراكمية متصاعدة ومتسعة باستمرار، وهي تعني الغوص في مخابئ المجهول، وفك طلاسمه المتداخلة، Form واستنطاق النصوص والأسرار، واكتشاف ما يتم اكتشافه لخدمة الإنسان.

 فالطريق إلى المعرفة وبرغم قيمته العظيمة فهو طريق صعب وشاق ويحتاج الى البحث المتواصل، فالمعرفة ليست مجرد تخزين معلومات نظرية، وانما هي تأمل وتفكير، وبحث وتنقيب، وهدف يسعى إليه الإنسان دون خوف أو تردد، من النتائج التي سيؤدي إليها البحث الذي يستحق كل هذه التضحية في حقيقة الأمر

 فلا بد للمعرفة ان يكمن فيها دافع في رغبة الإنسان بامتلاك القدرة التي تساعده على التكييف مع المحيط او المجتمع وتسخيره لصالحه ولمواكبة التقدم العالمي وليس حبس الفكر داخل صندوق كتابوت السكينة كما هم ربطوها بالدين وأصدروا الفتاوى التي تبرر ما يدعون دون الاستناد إلى المواثيق، ثم السيطرة على المجتمع ببث الافكار البائدة دون الاخذ بنظر Cheap nfl jerseys الاعتبار ان الكون في حالة تبدل وتغيير وتطور مستمر.

كون الإنسان مخلوق متطور في فكره وجسده باستمرار، وباستمرار تتبدل شروط عيشه ومتطلباته، وقيمه ومفاهيمه وقوانينه وحتى سلوكه المعيشي وتصوراته. فان العدو الاكبر للمعرفة يكمن في النظر إلى الفكر الإنساني والمجتمعات البشرية على أنها جامدة ثابتة لا تتحرك ولا تتبدل ويكمن في اعتبار حقائق الماضي كما نظرتهم Tables الا ان الله خلق الانسان (ليعبد ويموت) 00:13:01 لا ليبدع!!

 فليس للحقيقة وجه واحد فقط، وأقل ما يقال في من يظن ذلك أنه غارق في جهله وعزلته، عازف عن عناء البحث والتنقيب، واكتشاف الجديد، وحبسه في Fake Oakleys بطون تاريخ معظمها بعيدة عن المصداقية وتحريم وتحليل قيود يضعون فيها العامة الأمية والتي ترنو إلى الروحانيات التي تخطط لها هذه المجاميع، بالإضافة إلى ظهور ثقافة الجشع المادي الذي سيطر على هذه العقول المتعبة والتي ray bans sale لا تبالي بمناقشة ابسط القضايا والكثير من المفاهيم واستبدلت بقوانين العنف والإكراه والاستعلاء وشريعة السيد والعبد وتجارة النساء.

 وظهرت طرق جديدة تدير المجتمعات والتي تعد مخالفة للقانون الإنساني المتحضر يعاقب عليها مرتكبها بأشد العقوبات كما هو معروف الان بسبب التشبث بالقديم، والعيش في الماضي، وتقليد موتى القرون الوسطى وعصر الظلمات، والاقتداء بهم، باعتبارهم مثالا وأسوة، وهذا ما جعل المسلمين، سجناء التاريخ، يفتشون عن مستقبلهم فيه ولم ولن يجدوا فيه الا ركام ودماء وسيوف ونفي وانقلابات متناثرة على صفحات الورق!!

  لذلك ألت الامور الى انهم بدأوا يدعون الى بث سياسة الخوف من المفاهيم السائدة والالتزام بقوانين وعلوم السلف وقمع رغبة الإنسان في التحقق من صحة المعلومات المتوارثة، مما يمنع ظهور أية أفكار جديدة وبحوث جديدة، وحقائق جديدة ترفع من شأن الإنسان في كل مكان وزمان.

 .فثقافة oakley sunglasses الجهل تتمثل في تزوير وتحريف الحقائق التاريخية والعلمية وحتى النصوص الثابتة والتعتيم عليها أو إخفائها خدمة لأفكار قديمة مسبقة ، لذلك ان الجهل والتجهيل عمليتان نوعيتان تتمثلان في رفض وتهميش الثقافات الأخرى ، واللغات الأخرى ، وتقديس ثقافة ولغة بعينها ، وزاد الامر ليشمل حتى جنس معين مما يمنع تلاقح واختلاط  الثقافات فيما بينها ، وتتبادل المعلومات، ومما يعني ترسيخا cheap oakleys لثقافة الجهل التي ترفض وجود جوانب وأوجه متعددة للحقيقة التي لا تكتمل صورتها إلا بتجميع أجزائها المتناثرة بين ثقافة واخرى ، فضلا عن إشاعة ثقافة الرضوخ للواقع وترك مقاليد امور cheap nfl jerseys حياتهم التي تحتاج الى التفكير والعمل على واقع وهمي لا وجود له إلا في أوهام Cheap Football Jerseys وآمال المتخلفين والمستفيدين من تلك الثقافة ، والمحاربين لعمليات الفهم والمعرفة والبحث عن الحقيقة وهم بدأوا يشكلون اغلبية في المجـتمعات العربية .

                           

adelaide’s rory sloane fractures cheekbone against brisbaneIf the price of a football hat gets too high, he maintains, the consumer will buy a hat for another sport.. Spiller is expected to join Seattle, a person cheap oakleys with knowledge of the move told USA TODAY Sports’ Tom Pelissero. (We’ll set aside Cheap Football Jerseys the irony that many of cheap oakleys these same people support a white billionaire who has built his presidential 03:26:00 candidacy on criticizing the country for a later discussion.). The match between the All Blacks and their Rugby Championship rivals is said to be one of the most popular fixtures of the tournament, with some estimating it could have Wholesale Jerseys been sold five times over.The record stands at 82,957 Fake ray bans the 2003 final between England and Australia in Sydney at what is now called ANZ fake oakleys Stadium.More RugbyStats CentreFixtures and ResultsAll BlacksDream Team TippingBeauden Barrett, who is, like Ma’a Nonu, a Chelsea supporter, said of the place which is best known for football and in particular FA Cup finals: “All I know about Wembley is that it’s a huge stadium. This could cause tears and bleeding inside the brain, and although does not usually result in permanent damage or disabilities, it can. Some are as recent as the turn of the last century, others go all the way back to the 1600s, but the one commonality is that they all represent both creative bankruptcy and depressing levels of horniness on the part of their inventors.. One of the hockey jerseys dominant tight ends Fake Oakleys in NFL history, Gronkowski’s biggest struggle Wholesale NFL Jerseys is often to stay on the field. Tell your party guests to arrive to your place early for your NFL draft party. We took some time to look Cheap nfl jerseys at companies reporting Tuesday evening of next week that can offer three day values into earnings and out of earnings.. Terrifyingly enough, this wasn’t only time something like this has happened. Saini, Vice Presidents Dhara Singh and Ram Singh and Joint Secretary Sukhbir Baratas Ray Ban Singh were also voted out.. ‘But there were positive sides cheap nfl jerseys to these traumatic experiences, cheap China Jerseys too. Your upper back muscles cheap oakleys help you to turn easily and hold a steady angle when swinging. Everything helps, right?. Her recipes are influenced by the food she grew up eating and the cheap jerseys local cuisine of her hometown, Montreal, Canada. Now that Watson has been forced to withdraw he will bring the voice of youth to this Australian team. I just don’t see that out of Russell and apparently the Raiders are getting concerned as well or they would not have signed free agent QB Jeff Garcia to “backup” Russell. “We didn’t get the newspaper. I’ve compiled every single attraction that I can recall from growing up here in my great home state of Arizona.
Belichick also named the one quarterback he would want besides Brady. Knight played herself, White played Shaft. Then it up to you to contact suppliers and get the best deal.. “They do have an exceptional wholesale jerseys interest in health and fitness more so than the average person. The school white sports teacher, who just happened to be watching, saw a cheap nfl jerseys future NBA star and immediately signs cheap ray bans him up to the basketball team.. Time is such a funny thing in what seems to be a blink of an eye. If AFL expansion clubs Greater Western Sydney and Gold Coast were to succeed in growing the code a phrase that’s interchangeable with generating record TV revenue then the big winners are the AFL clubs, 10 of which are Victorian.. In return, they cheap jerseys offer their worst players. A lot of times you are going to find that your tempo from the point of setup to point of impact is probably going to be right around just under Cheap Football Jerseys a second. And looks like he has fun doing it. Obviously, I’m talking about American football here not about the game played with the round white ball. During this workshop the proposed insurance program will be presented. This conference call is being broadcast live over the Internet and is being recorded on behalf of the company. I 52 years old with a partially paralyzed left arm, separated right shoulder, two artificial hips, and numerous other injuries I contending with, so even though The Strike requires a degree of physical stamina, the main challenge was mental holding it together on runout terrain where a fall could be a career ender. Tibia is the weight bearing bone of the lower leg, so one’s range of motion gets adversely affected if tibia is fractured. Sketch an idea on paper that you would like to paint on cheap jerseys your helmet. Thousands of new style hot selling caps will be found here. Let Prescott and Elliott grow together and get a real buzz back about Cowboy football. You can be the best barber in the world with a horrible personality cheap nfl jerseys and lose clientele. First of all, you’ll be using your nightly vigilance to learn something you’re interested in, like foreign words or historic events you wanted to brush up on. He also played for the Dallas Cowboys, but arrests and suspensions nearly scuttled his career before the Bengals signed him in 2010 and he became a regular starting defensive back and punt returner.. One of the latest Nike Sb Quickstrikes wholesale nfl jerseys to hit accounts including Invincible is this pair of Nike SB Dunk High SB’s which have been dubbed the Wet Floors.

عن MRM press2 MRM press2

اضف رد

لن يتم نشر البريد الإلكتروني . الحقول المطلوبة مشار لها بـ *

*